Meditatie

Een meditatie les duurt totaal 1 uur, dit is inclusief journalen (of ontspanning, vrije keuze) en we sluiten af met thee. De duur van de mediatie zelf zal liggen tussen de 15-20 min.

Hieronder wat je mag verwachten.
Ik leg eerst uit welke meditatie we starten en zal instructies geven met mijn stem en een belletje. Hierna neem ik je eerst mee in een ontspanning, dit begint met Anapana ademhaling en een korte bodyscan, aandacht naar het lichaam. Een voorbereiding (meditatie) op de gekozen meditatie van de dag. Na het belsignaal zal de meditatie beginnen. De meditatie stopt zodra je de bel weer hoort. In stilte zal je bijkomen en gaan journalen, je mag ook blijven zitten en de meditatie voort zetten of jezelf verplaatsen naar een liggende ontspanning (savasana). Dan luid er weer een bel en iedereen ontvangt thee, er mag dan weer gekletst worden en je ervaringen delen, dit is niet verplicht.

Anapana: Deze meditatie begint met het richten van de aandacht op de ademhaling (anapana). Dit helpt bij het ontwikkelen van concentratie en kalmeert de geest.
Korte bodyscan: Na de periode van anapana verleg ik je aandacht naar het systematisch scannen van het lichaam van top tot teen. Het doel is om subtiele lichaamssensaties op te merken. Start van de meditatie…

Jij neemt me:

  • Grote handdoek. Geen yogamat!
  • Eigen schrijfwaar me: pen of potlood, schrijfblok, journal of kladblok (optie).
  • Warme sokken, trui of vest (extra dekentje optie).
  • Positieve intentie en telefoon uit.

Tijd: 10:30-11:30 (inloop 10 min van tevoren).
Prijs: €12,50 cash gepast of overschrijven.

Welke verschillende soorten meditaties zijn er, hier enkele voorbeelden.

Mindfulness Meditatie (Vipassana): Vipassana-meditatie is een van de oudste vormen van meditatie die teruggaat tot de tijd van Gautama Boeddha. Het is een vorm van mindfulness-meditatie die tot doel heeft inzicht (vipassana) in de aard van het bestaan te ontwikkelen. Deze meditatievorm maakt deel uit van de Theravada-boeddhistische traditie en wordt wereldwijd onderwezen in Vipassana-meditatiecentra.

Loving-Kindness Meditatie (Metta): Metta-meditatie richt zich op het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Het omvat vaak het herhalen van liefdevolle intenties en wensen voor welzijn.

Transcendente Meditatie (TM): TM is een mantra-gebaseerde meditatie waarbij je een specifieke mantra herhaalt om een staat van diepe ontspanning en bewustzijn te bereiken. Het is vaak geassocieerd met stressvermindering en toename van creativiteit.

Zen Meditatie (Zazen): Zazen is de zitmeditatie die wordt beoefend in het Zen-boeddhisme. Het betekent vaak zitten in een specifieke houding, bewust ademen en het observeren van gedachten zonder eraan vast te houden.

Chakra Meditatie: Deze meditatie richt zich op de zeven chakra’s of energiecentra in het lichaam. Het doel is om de energiestroom te harmoniseren door middel van visualisaties, ademhaling en affirmaties.

Mantra Meditatie: Mantra-meditatie betrekt het herhalen van een woord, klank of zin om de geest te kalmeren en concentratie te bevorderen. Het kan een transcendente focus hebben of een meer gerichte intentie.

Ademgerichte Meditatie (Pranayama): Pranayama, of adembeheersing, is een essentieel onderdeel van yoga en omvat verschillende ademhalingspraktijken om de energie in het lichaam te reguleren en de geest te kalmeren.

Aandachtsmeditatie (Samatha): Deze vorm van meditatie richt zich op het ontwikkelen van aandacht en concentratie. Het kan betrekking hebben op het observeren van de ademhaling, visualisaties of het richten van de aandacht op een specifiek object, bijvoorbeeld een kaars.

En tot slot, de Yoga Nidra: Yoga Nidra, ook wel bekend als de “yogaslaap,” is een diepgaande vorm van geleide meditatie waarbij je in een toestand van bewuste diepe slaap wordt gebracht. Het doel is totale ontspanning en vernieuwing. Deze vorm van meditatie zal ik alleen aanbieden in de vorm van een workshop.

Als mediteren moeilijk lijkt: of zelfs niet goed lukt, is dat volkomen normaal. Veel mensen ervaren uitdagingen wanneer ze voor het eerst beginnen met mediteren. Heb geduld en blijf oefenen. Er zijn veel meditatietechnieken beschikbaar. Als één methode niet werkt, probeer dan een andere. Mindfulness, geleide meditatie, ademhalingsoefeningen, of zelfs wandelmeditatie zijn verschillende benaderingen om te verkennen.

Het is normaal dat gedachten opkomen tijdens meditatie. In plaats van je hierdoor te laten ontmoedigen, accepteer ze gewoon en breng je aandacht rustig terug naar je focuspunt, zoals je ademhaling. En sta “Jezelf Toe Te Falen” Meditatie is geen prestatiesport. Sta jezelf toe om imperfecties en uitdagingen te ervaren zonder zelfkritiek. Het proces van mediteren is belangrijker dan perfectie. Onthoud dat meditatie een persoonlijke reis is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Experimenteer met verschillende benaderingen en ontdek wat het beste voor jou werkt.

Het belangrijkste is om open te staan voor de ervaring en niet ontmoedigd te raken als het niet meteen perfect gaat. Kom jij ook?

The garden of yoga, een cadeautje voor jezelf.

Andere meditatie zondagen:

  • Zondag 24 maart 10:30-11:30
  • Zondag 21 april 10:30-11:30
  • Zondag 26 mei 10:30-11:30
  • Zondag 23 juni 10:30-11:30