Blog


Door Yoga, weer verliefd op je leven.

Van 10 juli t/m 3 september 2023 is een proefles bij The Garden of Yoga GRATIS.


Afgelopen weekend was het heerlijk genieten in Kampen. Fullcolor festival op vrijdag en zaterdag, mijn lief en ik waren 5 jaar getrouwd en zondag een heerlijke Vaderdag op een bootje. Het voelde helemaal zen.

Door deze extra boost van energie heb ik hele fijn lessen voorbereid voor deze zomer, de gehele zomer is The Garden of Yoga open. Week 32 even dicht, met behoud van je lessen.

En om hierop aan te haken, je kaart loopt door in de vakantie. Wil je geen lessen missen, boek lekker extra lessen in voor je vakantie of erna. Heerlijk relaxt je vakantie in gaan, beter kan je het niet hebben 😉

Lees de algemene voorwaarden door op de website. Bij vragen stel ze gerust. Voor nu heerlijke vakantie gewenst en lekker veel yoga en plezier ervaren op vakantie. #geldigheidkaart #yogagaatdoor #yoga #vakantiegevoel #zen #mindfullness #yogainkampen #algemenevoorwaarden


Het jaar afgesloten met een Kerst Special.

En het nieuwe jaar staat klaar vol leuke workshop. Ouder-Kind Yoga 3-5 jaar, de eerste les is geweest, wat een plezier. Alle kindjes deden vrolijk mee, spelen, knuffelen, gek doen en trucjes met de mama’s. Ook papa’s (bonus ouders) of opa/oma zijn welkom. De volgende lesmomenten zijn: 5 Febr, 5 Maart en 2 April 2023, opgeven via MomoYoga.

Ook is er een Yin Special, Zen-Thee ceremonie in Januari en Lente Bliss met essentiële olie 3 maart 2023, zaadjes planten voor de lente “waar sta jij voor” inzicht, rust of focus?

Wat een leuke weken komen eraan, ben helemaal enthousiast. Kijk snel op MomoYoga voor de lestijden of volg mij op Instagram yogadocenteva


Instagram


Als ik een vraag (of vragen) krijg waar ik even het antwoord niet meer op weet, gaan de radertjes in mijn hoofd razendsnel te werk. Tijdens zo’n gesprekje duik ik meteen mijn interne bibliotheek in, mijn hersenen kraken en doen… En nu ik toch schrijf, heel eerlijk, je raakt me dan een beetje kwijt tijdens zo’n interne zoektocht in mijn hoofd. Want oei oei Eva, dit wist je toch???

Ik bedoel het dan niet verkeerd, als ik even niet reageer, ik wil zooooh graag helpen. Later besef ik mij, ik wil aardig gevonden worden en foei het is ook het ego dat wil antwoorden (bewijsdrift).

Nu de andere dag, laat ik het los en ik weet dat ik niet alles hoeft te weten of uit te leggen. Zelfs met vraagstukken die ik ooit tijdens mijn studie heb geleerd of heb uitgezocht uit boeken.

Ik heb jaren zo hard gewerkt in het leren en proberen te (weten) ontdekken wat Yoga is. Wat is energie, hoe zit onze anatomie in elkaar, wat is hindoeïsme, hoe spreek ik asana’s uit in het Sanskriet en dan daarnaast vertakkingen naar het goddelijke, wetenschap, boeddhisme, mandala’s, numerologie, Pythagoras, entiteiten, bloemen, chakra’s, edelstenen leer en meer. In deze jaren van zoektocht, sprak ik in geleerde taal (groot ego) en het interne voelen, deze kreeg niet zijn uitdrukking of plekje.

Nu ik ouder word zakt dit ego automatisch weg. En net als eb en vloed komt het soms flink om de hoek kijken en dat is oké. Ik accepteer dat het leven komt zoals het komt. Ik ook leer elke dag bij.

Met dagelijks Yoga, elke dag mijn disciplines in meditaties, pad van Patanjali volgen en gezonde (ayurvedische) voeding, kom ik tot de kern. En dit alomvattende gevoel is zoveel groter dan de woorden die ik spreek. De geleerde taal is vervormd naar een interne logica. Woorden vervagen en worden vervangen door energie, ik weet wat iets is.

En dan komt de vraag, hoe leg ik energie uit? Niet!!!

Elk mens heeft in dit leven zijn leerdoelen, dus als iemand vraagstukken voor mij heeft over Yoga, ja ik kan ze beantwoorden want dat is mijn werk. Maar de ervaring, het voelen wat Yoga is en de energie uitleggen, dit alomvattende gevoel, kan ik niet altijd in woorden uiten.

Hierin kan ik alleen zeggen, ik nodig je uit om je eigen reis te maken in Yoga. Yogalessen kunnen al een fijne stap zijn. Maar misschien kun je ook kijken naar je leefstijl? Kun je thuis ook meditaties inzetten? Naar je voeding kijken, rustmomenten inplannen of een bodyscan in je bed inzetten vlak voor je gaat slapen i.p.v. nog even op je telefoon te turen. En luister jij naar je intuïtie? Wat doe jij (en laat jij) voor een gezond leefstijl?

Heb jij het antwoord?


Lief voor je lijf, lief voor je bekken.

Een meditatie kussen is eigenlijk onmisbaar tijdens een Yogales.

Als je direct op de grond (het matje) gaat zitten in kleermakerszit, dan kan je voor heel even rechtop zitten. Je moet namelijk naast flexibiliteit in het bekkengebied, ook nog eens goede buik en rugspieren hebben om in deze houding een langere tijd te kunnen zitten. Is dit niet het geval, dan zal je snel iets in zakken. Je onderrug wordt belast, er komen tintelingen en prikkels, spieren verkrampen en je bloedsomloop kan niet vrij stromen. Je gaat dit snel voelen in je benen, bekken of voeten. Als je last hebt van verschillende ongemakken, loop je de kans sneller afgeleid te worden, waardoor meditatie of je ademoefening verstoord kan raken. Met het gebruik van een meditatiekussen wordt de kans op afleiding tijdens je oefening verminderd en het is ook nog gezonder voor je lijf.

Het kussen zit onder je stuitje, hierdoor is je bekken iets gekanteld, waardoor de ruggengraat rechtop is en je nek in het verlengde staat van de ruggengraat. De ideale positie om diep door te kunnen ademen naar je onderbuik. Daarbij kun je de knieën gemakkelijk buigen en de voeten gekruist naar je toe leggen. (Kleermakerszit). Vaak liggen de knieën nu direct op de grond, omdat je het bekken gemakkelijker kunt kantelen. Naast dat je comfortabeler zit, kunnen spieren ontspannen, je bloedsomloop kan nu vrij stromen en je mind kan bij de oefening blijven.

Ontspanning en rust…
Het leuke is, je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen, maak je eigen meditatie kussen.

Neem een grote baddoek en maak hier een rolletje van, met voorkeur tot heupbreedte en vlak onder het staartbotje plaatsen (stuitje). Wil je iets steviger, pak een tuinkussentje en vouw deze één keer dubbel. Zo makkelijk als wat.

Dus maak het voor jezelf makkelijk en ga lekker zitten.

Wees lief voor je lijf en je leven… Dat ben je toch waard?


Zelfzorg is zelfliefde. Een heerlijk Yoga weekend gehad. Drie prachtige dagen in verstilling, terug naar mijn kern… Wie ben ik, wat wil ik en waar sta ik.


Tiener Yoga

Als tiener zijnde komt er veel op je af en er wordt ook al best veel van je gevraagd. Yoga voor Tieners is leuk en uitdagend. Je geeft ze een uitdaging in samenwerken en lekker lol hebben met elkaar, maar ook terug naar focus en concentratie. Ook een stuk ontspanning en adem, bij jezelf komen. Alles wat er om je heen wordt gevraagd en jouw eigen ik neer zetten in deze wereld wordt allemaal een stuk helderder en duidelijker voor je. Yoga is fijn voor iedereen. Eerst nog lekker lesgeven voor familie en vrienden, bij genoeg animo zullen er vanzelf lessen ontstaan voor Tiener Yoga. Waai mee met de wind. #tieneryoga #flow #focus


Love my tribe. 🌵

Emma en ik hebben ons goed vermaakt vandaag. Bij het springkussen event geweest, daarna heerlijk pannenkoeken gegeten bij het Kabouterbos en eenmaal thuis lekker aan de klus in de studio.
Wat een teamwerk. Trots op mijn kleine mini me! 🥰
Heerlijk om bezig te zijn in de studio, alles mooi maken, inmeten, poetsen en schilderen. Ondertussen lekker yoga oefeningen doen. Terwijl hummeltje een dutje doet op de bank. Mijn yoga matje ligt altijd klaar en de vloerverwarming maakt het tropisch gezellig. ☀️ Wat een goeie dag vandaag, genieten. #vloerverwarming #yoga #yogastudio #boerderijwoning #thegardenofyoga #matjes #TEAMWERK

Sirsasana (hoofdstand of wel omkering). Alle chakra’s worden geactiveerd. Overgaven aan wat is…en het te willen veranderen.

#hoofdstand #yoga #thegardenofyoga #sirsasanaDoor te dromen blijf ik geloven dat er steeds weer wat moois op mijn pad komt. Ik kan er intens van genieten als ik me voorstel hoe mijn leven er over een paar jaar uitziet. Ik geloof dat je grote dromen kunt laten uitkomen door elke dag een stapje te zetten. Als je elke dag een beetje meer loslaat wat niet bij je past en dat vervangt door bewuste keuzes, gaat je leven vanzelf steeds meer kloppen. Graag deel ik mijn Yoga passie met anderen, neem ze mee in gesprekken of privélessen. Kleine aansturing, hier en daar wat begeleiding en zo maken we samen verbinding en groeien we naar dat wat we beide willen. #privelessen #thegardenofyoga #yoga #teatcher #balans #mindset #begeleiding


Als we alles met intentie doen, maakt het leven makkelijker en behapbaar. Ik luister naar mijn lichaam en dat is door alle drukte om ons heen niet altijd makkelijk. Rond rennende kinderen, slaap te kort ‘door wat dan ook’, een puber die rond gereden moet worden naar sport of vrienden, een druk bedrijf, gasten etc etc. Net als elk ander huis, genoeg te doen…
Maar wat is luisteren naar je lichaam dan? En waar haal ik de tijd vandaan? Niet alleen als je honger hebt, luister je of als je voelt dat je een plasje op de wc moet doen. Maar voelen, stilstaan en kijken naar wat je lichaam nodig heeft. Is het chaos, juist dan even bewust voeten op de aarde plaatsen, dieper inademen en een extra glas water nemen. Laat dat kopje koffie staan in de ochtend, zet je wekker meteen uit ipv 3x snoozen, maar doe een wandeling naar de zon, frisse lucht tot je nemen. In de natuurlijke setting zijn, waar de energie kan stromen. Prana (levensenergie). Kun je eerlijk kijken naar je dag invulling? Begin je je dag met zwarte koffie of een snelle hap van chocopops, want dat is makkelijker dan ayurvedisch eten. En hoe vul je het einde van de dag in, is dit met Netflix of met het turen naar je mobiel? Kan je eerder opstaan en even op je yoga matje zitten? Kan je de avond afsluiten, door te zitten op een stoel, grond, bed en te gaan mediteren? Asana’s (yoga houdingen) doen. Hoe zijn je gedachtes? Hoe voelt je lichaam? Wat heb je nodig? Ik zet hasobha, karo en dhyanam in (vreugde, actie en meditatie) vreugdevolle attitude naar elke cel van mijn lichaam sturen. Zodra ik eerlijk kijk naar mijn dag, ben ik completer als ik inzet toon, heb meer energie als ik bewuster eet (ayurvedisch) en mijn asana’s doe, mijn lichaam, geest en mindset krijgt vreugde, voelt licht en vrede. Mijn hormonen zijn in balans. #yoga #mindfulness #bewustzijn #ayurveda #overwegingen #yogawijze #leeftstyle


26 Januari 2022

The spark, that makes you you Elke woensdag is mijn Eva dag, iedereen de deur uit en ik heb mijn handen vrij om te doen wat ik wil. Buiten de standaard klussen die gedaan moeten worden zoals boodschappen, schoonmaken en wasjes draaien en einde van de dag een warme maaltijd op tafel. Steeds meer neem ik de ruimte om te zijn wie ik wil zijn, naast mama zijn, vrouw van, stiefmoeder, dochter of vriendin, maar Eva in alles wat ik ben. Steeds meer zie ik vorm in hoe ik mijn leven wil inrichten naast een gezin. Mijn visie in yoga wordt duidelijker, mijn passie voor eten (het buikje neem ik voor lief), eigen eten gaan verbouwen, de bewondering voor de natuur vergroten, creatief zijn in huis en interieur en mijn grote liefde voor dieren, daar wil ik ook meer mee doen. Er hoeft niet 1 ding te zijn wie jou jou maakt. Met yoga kom ik tot mijn menselijke zelf, de boom, krijgerhoudingen en meditaties kom ik tot inzicht. Hou ik van mezelf in alles wat ik ben, met de littekens, ervaringen, rouwstappen en verlies. Zie ik de stappen, de vreugde, mijn passies en welke stappen die ik nog ga zetten, voel ik de energie stromen. Durf ik te zijn wie ik ben? Ja! En dat zou iedereen moeten doen. #DurfTeZijn #mindset #debesteversievanjezelf #yoga #Boom


Kinderyoga

Kaartjes gemaakt om samen lekker te oefenen. De kinderen mogen een letter kiezen en daar zit een oefening aan vast. K: kat, kikker, krab, krijger of kaars. De M: muis, maan en meditatie. Geen moeilijke namen in Sankriet maar in een makkelijkere taal en ook grappig om diertjes na te doen. Spelender-wijs (wijs worden) 😜 #kinderyoga #alfabetyoga #yoga #thegardenofyoga #samensterk


Instagram

BoekenZonnebrilDetoxHet mag er zijn

Zet eens een stapje achteruit en kijk…

In ons lichaam houden we onbewust pijn vast, herinneringen worden opgeslagen, emoties, gedachtes…

Ons Pijn-lichaam is verslaafd aan deze pijnen en worden steeds herleefd, als we het niet los-laten (loslaten).

Dit kan komen door opgelegde zekerheid, boosheid, verlies, verdriet, afwijzing of controle willen houden.

Met Yoga leren loslaten. Zien dat “het leven” continu in beweging is.

Het Thema van de Yoga les van morgen 05 September 2016: Het mag er zijn

Maandag: 19:20-20:30

Locatie: Sportschool Jen’s Defense

Almere muziekwijk Operetteweg 108

www.thegardenofyoga.nl


30 Augustus 2016

Vakantie -Yoga

Klik-> The Garden of Yoga NIEUWSBRIEFStress-verminderen

Vakantie-Yoga!

Waarom vakantie zo goed voor ons is.


15 Juli 2016

Even op adem komen

Het was een tijdje stil op mijn blog. Mijn hoofd zat vol met ideeën, bruisende enthousiasme, ongelofelijke energie en dan weet ik van mezelf. Ik zit weer in die sneltrein, STOP!

STOP! Tijd voor aandacht.

Het was tijd om aan de handrem te trekken en ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Mijn lichaam gaf al kleine signaaltjes van vermoeidheid en als ik ze bleef negeren dan zegt mijn lichaam op een gegeven moment STOP! Gespannen schouders, nek en rug, knie klachten, over prikkelbaar, vreetbuien, slaap te kort, moe en emotioneel. En dat is niet fijn.

Ik heb ook behoorlijk wat gedaan de laatste maanden. Het eerste docentenjaar met succes afgerond, The Garden of Yoga opgezet, bijzondere zakelijke ontmoetingen gehad, leren omgaan met marketing en de belastingdienst. En het leukste!!! Voor het eerst les gegeven.

Na een aantal geweldige, spannende en zulke fijne lesmaanden, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Omdat er vraag naar is, ben ik aan het kijken voor verschillende locaties.

Zo leuk allemaal 😀 maar daar vertel ik pas meer over na de zomervakantie.

Het is zomer en dat betekend vakantie.slakken

School begint pas weer in September en The Garden of Yoga heeft een zomerstop.

Ook al ga ik niet reizen, ik vier vakantie! Ik heb al een aantal daagjes vrij gehad en dan bezoek ik altijd eerst een sauna, even alles van me afstomen. Hoe ziet mijn vakantie eruit? Lekker veel borrelen (of thee leuten) op terrasjes (als het droog is), het lezen van romannetjes, series kijken, vriendinnetjes eindelijk weer aandacht geven, “Art Therapie” haha zoals het inkleuren van mandala’s of fotograferen, tuinieren en de tijd nemen om alles in rust te doen. Dus ook geen pittige Yoga vormen beoefenen, maar heerlijke Kashmir of Yin Yoga, meer meditatie en alles aandacht geven. Slow-motion 😉

Voor iedereen een heerlijke, ontspannen, langzame en een mooie zomer gewenst.

Warme groet Eefje. x


4 Juli 2016

Zachte afscheid


20 mei 2016

Samen Yoga is toch veel leuker

The Garden of Yoga bestaat in Juni een half jaar en dat betekend FEEST.

Neem je een nieuwe vriend(in), partner, collega of buren mee, met een directe afnamen van een 10 strippenkaart, krijg jij en de ander extra korting.DrieStuks

Hoe werkt het:

1 nieuwe vriend: is 7,50 extra Korting per kaart p.p. (totaal dus 15,- korting)

2 nieuwe vrienden: 12,50 extra Korting per kaart p.p. (totaal 37.50,- korting)

3 of meer nieuwe vrienden: 17,50 extra Korting per kaart p.p. (totaal 52.50,- korting) max 😉

(niet in combinatie met de gratis proefles of de cadeaukaart, actie loopt tot 6-8-2016. Mijn verjaardag)


19 mei 2016

Zweef met Eef

Klik -> The Garden of Yoga NIEUWSBRIEFgemberthee

De eerste nieuwsbrief van The Garden of Yoga, allemaal nieuwe weetjes en KORTINGEN!!!

Ga er eens lekker voor zitten.


18 mei 2016

Ruud van Stralen verteld over Yoga2016-05-15_17.53.07

Eind dit jaar word ik 65. Het leek me dan ook een goed plan om eens wat te doen aan de toenemende stroef- en stramheid die ik in dat lijf van me voel. Want oud worden is leuk, je oud voelen is dat niet. Maar daar kun je iets aan doen. De passie waarmee Eva mij vertelde over haar yoga, haalde me over de streep. Toen ze zei dat ze les ging geven dacht ik meteen: ik doe mee! Deze maandag vierde ik een bescheiden mijlpaal:

mijn eerste 10-lessenkaart is vol.

Meteen een nieuwe aangeschaft, natuurlijk. Het is een mooi moment om hier wat te schrijven over wat Yoga mij heeft gebracht. De Hatha Yoga die Eva geeft, voelt goed en het doet in dat lijf van me meer dan ik had gedacht. Verschil voel ik vooral in balans en flexibiliteit. Op de tennisbaan voelt mijn lijf bij het bewegen over de baan en het slaan van dat gele balletje soepeler en losser dan eerst. Het voorzichtig twisten van het lichaam en het losmaken van de gewrichten doet mijn lichaam kennelijk goed. Op yogales leer ik van Eva om al die spieren in mijn lijf net even anders te gebruiken dan ik dag-in-dag-uit gewend ben te doen. Dat stretchen, aanspannen en ontspannen is eigenlijk zo simpel als wat, maar zelf bedenk je het niet. Wat voelt het lekker en goed. Moet nog wel even leren hoe ik tijdens die oefeningen en houdingen ontspannen genoeg kan zijn om gewoon door te blijven ademen…

Het einde van elke yogales voelt als een cadeautje voor jezelf. Na de oefeningen is er tijd voor ontspanning en rust. Er hoeft even niks, het is ontspannen en loslaten.

De yogalessen bevallen goed, wat ik er leer en ervaar neem ik graag mee naar huis. Even m’n spieren stretchen wanneer ik in de keuken bezig Ouderenben. Tussen de bedrijven door even wat balansoefeningetjes doen. Ik merk dat mijn lichaam sneller de balans vindt èn dat ik die langer vast weet te houden. Op momenten dat ik de stress voel van teveel tegelijk te willen of te moeten doen, brengt rustige en diepe in- en uitademhaling ontspanning. Het zijn wellicht geen wereldschokkende veranderingen. Maar ze voelen wel allemaal prettig en goed !!


Yoga


1 mei 2016

Zaterdag (30 april) KinderYoga.

Kinder100

Klik op de foto om te vergroten

Het was een korte les als introductie, maar wat leuk zeg. Ik heb me verbaasd over hoe flexibel kinderen zijn en hoe makkelijk ze dingen oppikken. En wat een gedrevenheid, zo hongerig om nieuwe dingen te leren en ook echt luisteren, zeker als je dit vriendelijk vraagt.

Wat heb ik gelachen.

Maar ik heb vooral veel gelachen, echt veel. Helemaal toen ze mij corrigeerde, ik stapte met het verkeerde been naar achteren bij de Zonnegroet en er was geen schroom om dit te uiten. Heerlijk vind ik dat, zeg het maar hoor.

Zelfvertrouwen is goed!

Mijn innerlijke kind kwam naar boven, wat een energie en ik kon mee in hun vrolijke enthousiasme. De rest van de dag, heb ik met een blij gevoel rond gelopen. Toch nu behoorlijke spierpijn, vooral in mijn buik haha.

Bid en Buig

Klik op de foto om te vergroten

KinderYoga: op een speelse en positieve manier (niet-competitieve sfeer) yogaoefeningen leren zoals: Zintuigenspel, evenwicht en balanshouding, adem en concentratie, fantasie en belevingsspel, onderlinge kindermassage, mandala kleuren en zingen.

KinderYoga is vooral veel lol.

Met Kinderyoga kunnen kinderen hun gevoelens en fantasie naar voren brengen, sociale vaardigheden ontwikkelen en zichzelf accepteren zoals ze zijn. Dit geeft ze zelfvertrouwen.

Fysiek worden ze sterker, leren hun lichaam kennen, drukte naar ontspanning om te zetten, beter concentreren, bevordering hart en brein ontwikkeling.


Facebook live: ontspanning 04 april 2016

YogaEva

Facebook live: de zonnegroet 13 juni 2016


11 april 2016

Mindfulness, Live in the moment.

In het moment leven is lastiger dan je denkt, ook ik moet mezelf elke keer weer terug fluiten om stil te staan en te leven in het NU.

Gisteren was mijn vrije dag en ik had bedacht om elke minuut nuttig te besteden, met natuurlijk ook wat tijd voor ontspanning.

Moeten staat niet in mijn bijbel.

Mindfulness

Mijn wekker ging vroeg en ik besloot om mezelf eerst een ontbijtje op bed te gunnen. Met de laptop op schoot, even wat series kijken. In bed werd al snel mijn aandacht getrokken naar het raam, het zonlicht straalde vrolijk naar binnen en ik wilde naar buiten, tuinieren! Ik heb tenslotte gisteren mooie plantjes gekocht.

Onder de douche maakte ik een plan van aanpak, om efficiënt de tuin onder handen te nemen zonder rugklachten. Oh wat een goed idee, ik weet fijne Yoga oefeningen voor rugklachten. Binnenkort maar een Youtube filmpje maken “Tuinieren en Yoga” Wat slim. Mijn hoofd spoelde over met Yogaoefeningen en ik vergat mijn crèmespoeling.

Met mijn haren in een klitten staart ging ik aan de slag. Na een paar minuten tuinieren waren alle gedachtes weg, ik was één met de aarde. Ik kon mezelf helemaal overgeven aan het moment.

Wat voelde ik mij gelukkig.

Ik ging nog even rustig zitten om trots en voldaan mijn resultaat te bekijken. ‘I love it all! En daar kwamen de gedachtes weer, wat ga ik nu doen? Opruimen, schoonmaken of studeren? Hmm zon, ik wil naar het park, park Yoga in Amsterdam is altijd zo fijn. Oh ja Youtube filmpjes maken en foto’s van de tuin, deze naar mijn moeder sturen. Ik moet toch maar weer eens naar mijn moeder.

Tuinieren

Mijn hoofd zat weer vol gedachtes.

Toen ik mezelf pijn deed aan de snoeischaar met het haastig opruimen besefte ik het, ik ben weer chaotisch. Steeds bezig met het volgende, morgen en de toekomst. Straks is mijn dag voorbij en weet ik niet eens meer wat ik heb gedaan. Eerst maar wat Yoga.

Tijdens de Yoga merkte ik een hoge ademhaling en wat stijve schouders. Ik ging bewuster ademhalen, sloot mijn ogen, dacht niet aan de klok en gaf me over aan de Yoga.

Ik raakte weer geaard.

Live in the moment, leef nu. Ga eens een gesprek aan, luister en kijk naar de ander. Vul niet de regels in, maar maak echt contact. Ben je vermoeid, geef jezelf rust en zeg soms nee met afspraken. Geniet van eten, proef met aandacht en weet wanneer je vol zit. Leef, ervaar, geniet en doe alles bewust. Dat maakt de dag zoveel mooier.

mindfulness-chakbkoard

Mindfulness geeft overzicht, rust, ontspanning, creativiteit en meer diepgang.


2 april 2016

Lente kriebels en kriebels aan mijn neus.

We krijgen prachtig weer en natuurlijk willen we hiervan genieten. Naar buiten, de eerste zonnestralen opvangen. Lekker in de tuin werken of fijn met een kop thee op het terras.

Maar dan ligt ook de verkoudheid op de loer en de pollen vliegen vrolijk rond. Verstopte neus, snotteren, keelpijn, hoofdpijn en je niet lekker voelen. Voorkomen is beter dan genezen. Zodra het April wordt, gebruik ik weer trouw elke dag mijn neuskannetje. 1 theelepeltje zout en lauw warm water. Spoelen van de neusholtes.

20160402_192150~2

Ik ervaar na het spoelen van de neus een prettig gevoel, ik heb meer ruimte om te ademen en een licht en fris gevoel in het hoofd.

  • Neuskannetje bevochtigt de neusslijmvliezen
  • Verlichting bij voorhoofdsholte ontsteking
  • Vermindert hooikoorts symptomen
  • Een vrije ademhaling bij een verstopte neus
  • Voorkomt bij regelmatig gebruik luchtweginfecties als verkoudheid

Pranayama

Ook beoefen ik meer de Yoga-ademhaling, Pranayama. Wijs en middelvinger tussen de wenkbrauwen, duim (sluit en opent) het rechter neusgat en de ringvinger (sluit en opent) het linker neusgat. Het toepassen van de Pranayama ademhaling zorgt er voor dat ik meer zuurstof tot me neem. (prana, levensenergie) Pranayama ademhaling werkt reinigend, omdat de afvalstoffen beter het lichaam kunnen verlaten. Je reinigt eigenlijk je longen, en daarmee ook je lichaam en geest.

Pranayama

Pranayama heeft een krachtige uitwerking. Leer de Paranayama altijd eerst onder begeleiding van een ervaren docent.

Laat de lente maar komen!

Bloemen, bomen en ik lig ongestoord in het groene gras.


30 maart 2016

Gisteren een mooi en eerlijk gesprek gehad over Yoga.

Een vriendin van mij kent mijn enthousiasme over Yoga, maar heeft zelf nog nooit Yoga beoefend. Yoga zou toch niks voor haar zijn, vertelde ze, dit is alleen bedoeld voor extreem gezonde, slanke, stressvrije, geitenwollen sokken mensen. Haha ja daar had ze een puntje.

Ja, je wordt door Yoga gezond, krijgt meer energie, voelt je soepeler, en je bent bewuster bezig met je lijf en voeding.

Maar ook met je handelen, stress raakt je minder, emoties krijg je onder controle en je  krijgt meer verbinding met jezelf en met andere.

ademenenen

Eigenlijk kan je zeggen:

“je bent een gelukkiger en ontspannen mens met Yoga”.

Oké Yoga is geen wondermiddel, natuurlijk heeft alles tijd en geduld nodig. Dit heb ik zelf ook moeten leren en ervaren.

Vroeger mezelf vaak genoeg betrapt op mijn ongeduld. In de auto haasten, flink het gaspedaal in trappen, want ik moest naar Yoga.

Mezelf in een houding forceren want ik moest net zo lenig zijn als de rest, daar zat ik met een blessure. Teveel koffie drinken, want ik moest scherp blijven en verbaasd zijn over de spanningen in mijn schouders en buikklachten.

Door bewust te worden, goed kijken en te luisteren naar mijn lijf, wat heb ik nodig?

Ervaren is geloven, en wat een inzicht gaf dit!

Terug naar die middag, na een aantal vragen over haar behoeftes, heb ik gekeken naar haar voeding, slaappatroon en leefsituatie. Wat energie kost en wat energie geeft, en daarop een aantal oefeningen meegegeven.

We deden samen wat staande schouder oefeningen (Sanskriet namen daar gelaten).

Een goeie lichaamshouding is belangrijk, het geeft je niet alleen een lekker gevoel, het zorgt voor een betere doorbloeding. Als de energie vrij kan doorstromen, heb je minder kans op nekklachten, hoofdpijn, migraine, RSI, hart en vaatziektes en spanningen. De longen krijgen meer ruimte om uit te zetten, waarbij je vrijer kan ademhalen, dit verminderd stress, ontspant het hart, verbeterd het slaappatroon en geeft meer energie.

Ze was erg verbaasd, is dit ook Yoga? Ja, Yoga is niet alleen stil zitten, je hoofd leegmaken en Ohm chanten. Het is ook geen wedstrijdje, slangenmens worden. En je hoeft zeker niet perse lenig te zijn, dit komt na oefenen. Rome is niet in één dag gebouwd’.

Wauw, wat goed, dit kan ik ook!

Heerlijk gevoel, ze was er erg blij mee.

adem

Laat je niet uit het veld slaan door het zogenaamde imago van de Yoga wereld! Er zijn zoveel verschillende vormen van Yoga, kies iets wat bij jou past en ervaar!

Yoga is zo leuk omdat iedereen het kan, jong en oud, dik of dun. Kies jou tempo. En weet, iedereen heeft een ander postuur, en dat is oké. Je oefent op eigen niveau.

En is het allemaal nog te spannend of onbekend, ik geef naast groepslessen, individuele lessen, partner Yoga en Yogaparty’s. Gezellig met vriendinnen (gelijkgestemde) leuke oefeningen doen en praten over jou.